Ungdomsjobb för dig som vill jobba extra och inte fyllt 18 år

Är du en av de elever som känner att månadspengen eller studiebidraget inte räcker till? Då är extrajobb en bra lösning för att få tjäna pengar på fritiden. Samtidigt som du tjänar extrapengar så förbereder du dig också för framtiden. Många arbetsgivare tycker att det är bra att du haft ungdomsjobb redan under grundskolan och gymnasiet. Dessutom får du testa på olika arbeten tidigt, så att du kan fatta kloka karriärsval.

Jobba som butiksbiträde

Många klädes- och teknikkedjor sysselsätter ungdomar med särskilt intresse för produkterna. Här kan det finnas ytterligare uppsidor utöver lönen och de flexibla tiderna, nämligen anställdrabatten.

Tips: Besök butiken du kan tänka dig att jobba i, personligen, för att lämna in ditt CV.

Hitta butiksjobb


Jobba i restaurang/café

Ingenstans kommer du att bemötas av så många leenden som från dem som du serverar mat eller kaffe. Restaurang- eller caféerfarenhet innebär ett bevis på att du kan hantera pengar och hantera högt tempo. Ofta finns det hur mycket arbete som helst, så var aktsam på att du inte dras in för fler timmar än vad du klarar av.

Tips: Du kanske har problem med att hitta en restaurang eller ett café som söker personal. Då kan du fråga ifall de inte kan spara ditt nummer ifall någon i personalen skulle bli sjuk. Restaurangvärlden är van vid ungdomsjobb och du kommer att träffa många jämnåriga.

Hitta restaurangjobb


Jobba med catering

Som cateringpersonal bär du uniform på jobbet, mingla med skrattande gäster och äta överbliven mat. Nästan för bra för att vara sant. Catering sker dock ofta sena kvällar, även på helger, och är ett ganska oregelbundet extrajobb.

Tips: Cateringjobb innebär mycket dricks och ofta även betalt under bordet. Se till så att du får ett kontrakt och en grundlön, så att du kan använda erfarenheten när du söker nästa jobb.


Jobba på hotell

Att arbeta på hotell innebär den yttersta formen av service. Är du ständigt glad och hjälpvillig så är detta det perfekta extrajobbet under tonåren. Ofta innebär det dock sena kvällar eller tidiga morgonar.

Tips: Liksom med restaurangjobb så kan du be om att få provarbete ifall någon anställd skulle bli sjuk, eller ifall de behöver frukostpersonal.

Hitta hotelljobb:


Jobba i kiosk

De allra flesta lokalområden har sin egen kiosk där de nödköper mjölk innan middagen eller en godisbit på väg hem från skolan.

Tips: Troligen är du redan vän med ägaren och van vid att se personen hänga bakom disken varje gång du springer förbi med småmynten i högsta hugg. Passa på att fråga ifall det inte finns utrymme för dig att arbeta någon timme i veckan, så hen får vila.

Hitta kioskjobb:


Jobba på snabbmatsrestaurang

Snabbmatsrestauranger och gatukök tar stor stolthet i att ligga i framkant gällande ungdomsjobb. Det är hög omsättning på folk och det finns många lediga timmar att arbeta. Här finns det en klar och tydlig process för hur du får befordran eller löneförhöjning, vilket ger viss trygghet.

Tips: Sök flera gånger. Snabbmatsrestauranger tar ofta emot enorma mängder ansökningar, ofta är det bara slumpen som avgör ifall du får det eller inte.

Hitta snabbmatsjobb:


Jobba i matvarubutik

Ifall du inte har något emot att möta dina grannar, vänner och familj när de är ute på helgshopping så är matvarubutikerna ett väldigt bra sätt att tjäna mycket pengar på kort tid. Med övertidstillägg så blir lönen ganska bra och två helger i månaden kan innebära en extraresa nästa sommarlov.

Tips: Du har antagligen redan kompisar eller äldre syskon som jobbar eller har jobbat  i matvarubutiker, be dem om en rekommendation!

Hitta butiksjobb:


Jobba på gym

Många gym behöver resurspersonal som kan hoppa in och arbeta i receptionsdisken någon timme i månaden. Lägger du ändå all din tid på gymmet, eller har planer på att göra det, så kan du lika gärna tjäna pengar medan du gör det.

Tips: Fråga dem som redan jobbar där hur de fick jobbet.

Hitta gymjobb


Jobba med läxhjälp

Läxhjälp betalar ofta väldigt bra och kommer med flexibla tider. Att jobba som läxhjälp innebär ofta att du går med på att arbeta hos “din” familj under en längre tid, åtminstone en termin. Som ungdomsjobb är läxhjälp perfekt, det är väldigt flexibelt, och du förfriskar minnet från tidigare skolår.

Tips: Gå till din lokala grundskola och sätt upp lappar, så kan du själva begära det pris du tycker att du är värd.


Jobba som barnvakt

Likt läxhjälp så kommer du som barnvakt att förväntas arbeta under en längre tid ifall du extrajobbar som barnvakt. Att vara barnvakt innebär ett enormt ansvar, men är också bland det roligaste du kan göra som extrajobb.

Tips: Knacka dörr hos dina grannar och låt dem veta att du letar efter ett barnvaktsjobb, eller se om någon i området söker barnvakt via t.ex. Yepstr.


Jobba som ungdomsledare

Ofta är ungdomsledare ett sommarjobb, men det finns även helgaktiviteter. Svenska kyrkan och många fritidsgårdar söker ungdomsledare. De här jobben är ofta reserverade för dig som är i de äldre tonåren och kanske har varit aktiv inom någon organisation tidigare.

Tips: Fundera på vilka olika organisationer du har varit engagerad i tidigare, ibland glömmer man bort sina kontakter från unga år. Har du varit scout, aktiv i kyrkan eller kanske varit med i någon hobbyorganisation?

Hitta jobb som ungdomsledare

  • KFUM
  • Fryshuset
  • Tikitut


Jobba som idrottstränare

Du behöver inte ha varit en supertalang för att arbeta som idrottstränare för knattelag, däremot behöver du ha en stark ansvarskänsla och lite pondus.

Tips: Tänk tillbaka på vilka sporter du själv engagerat dig i och prata med dina gamla tränare. Om de inte har tränarroller som ungdomsjobb kan du alltid försöka få jobb i föreningens reception.


Hitta praktik (bonus)

Har du stora planer inför framtiden och mindre behov av extrapengar? Då kan en deltidspraktik vara en bra lösning. Vanliga ungdomsjobb passar kanske inte in med dina framtidsplaner. Isåfall kan du höra av dig till intressanta företag och erbjuda dina tjänster som deltidspraktikant. Tänk på att du ändå ska begära lön för mödan och be om vägledning.