5 tips för att hålla din motivation uppe när du söker jobb.

Att söka jobb kan kräva både mycket tid och energi. Ju längre tid det tar innan du lyckas få jobb, desto mer går motivationen ner. Det är med andra ord inte helt enkelt att vara jobbsökande.  Här kommer de 5 bästa tipsen på hur du håller motivationen uppe när du söker jobb.

1. Gör ett schema och skapa rutiner

Börja med att göra upp ett schema för dina dagar. Lägg ett schema för tid när du skall leta efter annonser på jobb att söka eller företag som du vill kontakta. Skriv ner vilka du har sökt och kontaktat. På det här sättet får du in en rutin och det blir lite enklare att motstå frestelsen att göra annat. Det är även viktigt att få rutiner i din kost och sömn. Schemalägg gärna en lunch och se ditt arbetssökande som ett riktigt jobb.

Bilderna här ovan ger ett konkret exempel på hur snabbt vi människor kan tappa vår motivation och självkänsla på kort tid. Se till att du har fasta rutiner och att du kommer ut och rör på dig, träffar vänner och gör aktiviteter som ger dig energi.

2. Be om hjälp ifrån en vän, Skarpt Läge eller annan ungdomsförening/organisation

Ibland kan det behövas hjälp av någon annan för att komma på rätt spår i ditt jobbsökande. Våga be om professionell hjälp, men även om råd från dina vänner och familj. Kanske vet du någon som har varit i en liknande situation som kan ge dig tips och stöttning. Detta kan ge dig ny energi till att hitta nya vägar i ditt jobbsökande.


3. Var fysisk aktiv och hitta en träningsform som passar dig

Att vara fysiskt aktiv har många fördelar, både när det gäller hälsan och att få mer energi. Det lindrar ångest, minskar stress och får dig att prestera bättre. Bara en rask promenad eller ett pass på gymmet kan göra skillnad och få dig att hitta nya krafter till att ta tag i ditt jobbsökande. Se till att hitta en fysisk aktivitet som passar dig, så är det troligare att du kommer att avsätta tid för den igen. Schemalägg även den fysiska aktiviteten, det viktigaste är att du gör något och får rutin i detta.


4. Sätt upp mål, både kortsiktiga och långsiktiga

Försök att sätta upp kortsiktiga och långsiktiga mål för ditt jobbsökande. Bestäm i början på dagen till exempel hur många jobb du ska ha sökt. Glöm då inte att det tar tid både att hitta jobben och att anpassa ditt CV och personligt brev till varje annons. Se till att belöna dig själv när du klarar såväl dina dagliga mål som dina mer långsiktiga mål.

Exempel på kortsiktiga mål:

  • Söka fem jobb
  • Rikta personliga brev till olika branscher
  • Leta fram 10st företag som du skall kontakta

Exempel på långsiktiga mål:

  • Få ett arbete
  • Behålla ditt arbete
  • Utvecklas och växa i din karriär


5. Fråga efter feedback direkt ifrån arbetsgivaren

Ta lärdom av dina nej. Om du ofta får komma på intervju, men inte lyckas med att få jobbet – be om feedback. Försök göra detta i så många fall som möjligt när du inte lyckas gå vidare till nästa steg i rekryteringsprocessen.

Inte alla rekryterare har tid att ge personlig feedback, men det skadar inte att fråga. Desto mer feedback du lyckas att få och tar till dig, ju närmre kommer du ditt nya jobb.


Exempel på frågor att ställa:

  • Vad borde jag tänka på framåt när jag söker arbete?
  • Vad hade kandidaten som ni valde som inte jag har?
  • Kan jag komplettera/lyfta något extra till er som arbetsgivare?


Tipsen har tagit fram efter samtal med 

Josefina Gårdfeldt

ST-läkare inom Barn- och Ungdomspsykiatri.