Om du är intresserad av ekonomi och juridik, finns det flera saker att tänka på för att säkerställa en stabil och trygg framtid.
Lön: Det är viktigt att se över lönesättningen och kontrollera att du får rätt lön för ditt arbete. Du kan söka medellöner på SCB:s hemsida för att jämföra med lönen på din ort, din erfarenhet och ditt yrke.
Privat sparande: Ditt privata sparande är också mycket viktigt, även om det kan kännas tufft att spara pengar ibland. Men varje hundralapp du sparar växer och blir mer värdefull över tid. Så se över alternativen för ett bra sparkonto med högre ränta än ett vanligt bankkonto. En sparekonom kan ge dig tips om vad som passar dig bäst, det kan vara sparkonto, fonder eller aktier. Var dock uppmärksam på risker och förutsättningar som påverkar ditt sparande.
Finns det kollektivavtal på arbetsplatsen?: Om din arbetsplats saknar kollektivavtal är det viktigt att du ser över viktiga försäkringar som tjänstepension, eftersom arbetsgivaren inte är skyldig att betala ut tjänstepension. I sådana fall behöver du spara extra mycket för din egen pension.
Budget: Att göra en budget är också viktigt för att säkerställa att dina kostnader inte överstiger dina intäkter. Vissa kostnader kan du behöva avstå ifrån under vissa perioder i livet, för att undvika att hamna i svåra ekonomiska situationer, som till exempel att behöva ta dyra lån. Se till att ta hjälp om budgeten känns svår.
Om du jobbar inom restaurangbranschen är det vanligt med dricks, men det är viktigt att du inte räknar med dricks som en fast inkomst i din budget. Spar undan hälften av dricksen eftersom de kan försvinna när som helst och kan inte räknas med vid en eventuell banklåneansökan. Om det inte betalas skatt på drickspengar är de heller inte underlag för allmän pension eller SGI (Sjukpenninggrundande inkomst).
Privata försäkringar: Se över dina privata försäkringar och kontakta en försäkringsrådgivare för att säkerställa att du har tillräckligt med skydd, till exempel inkomstförsäkring vid sjukskrivning. Vissa arbetsgivare betalar för dessa försäkringar om det finns ett kollektivavtal.
Se till att vara medlem i A-kassan, så att du kan få en inkomst vid arbetslöshet.
Semestervillkor samt semesterlön: När du får anställning är det viktigt att du ser över semestervillkor och semesterlön. Om din anställning varar längre än tre månader har du rätt att hålla din semesterlön kvar hos arbetsgivaren, så att du får ut den när du har semester.
Vid förhandling av anställningsvillkor är det viktigt att vara väl förberedd och ha koll på vad som är rimligt för din bransch och din erfarenhet. Ta gärna hjälp av en facklig representant om du är osäker på vad som är rimligt.
Anställningsvillkor: När det gäller juridik är det viktigt att ha koll på olika avtal och kontrakt som man skriver under. Läs alltid igenom dokumenten noga innan du skriver under något. Om du är osäker på något kan du vända dig till en jurist för att få hjälp att tolka och förstå dokumentet.
Viktiga avtal och kontrakt som man kan komma i kontakt med är exempelvis hyresavtal, köpeavtal, anställningsavtal, entreprenadavtal, samarbetsavtal och sekretessavtal.
För att undvika konflikter är det viktigt att skriva tydliga och detaljerade avtal och kontrakt. Det är också viktigt att båda parterna är överens om villkoren i avtalet. Om man är osäker på hur man ska utforma eller förhandla ett avtal kan man söka hjälp av en jurist eller annan expert.
Sammanfattningsvis är det viktigt att ha koll på sin ekonomi och sina juridiska rättigheter och skyldigheter. Genom att vara väl förberedd och ha kunskap om olika avtal och kontrakt kan man undvika obehagliga överraskningar och konflikter.